Selecteer een pagina

Smart contracts

Het is ook mogelijk om contracten op een blockchain op te slaan. Dit worden smart contracts genoemd. Van te voren kunnen betrokken partijen een afspraak maken, welke ze in een smart contract opslaan. Op het moment dat er aan de afgesproken voorwaarden is voldaan, zal het smart contract zichzelf uitvoeren.

Stel dat je bijvoorbeeld een website verkoopt, maar je niet zeker weet of je de koper kunt vertrouwen. Je zou dan een smart contract kunnen opstellen, waarnaar de koper het geld overmaakt. Op het moment dat jij dan de website overdraagt, zal het contract dit detecteren, waarna het geld automatisch naar jouw rekening (of wallet) wordt overgemaakt. Er ontstaat meer vertrouwen tussen partijen wanneer ze gebruik maken van blockchain.

blockchain
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Waar kan blockchain voor gebruikt worden?

Natuurlijk wordt blockchain gebruikt voor cryptocurrencies, maar blockchain zelfs kan de oplossing zijn voor ontzettend veel problemen die we ondervinden met de gecentraliseerde technologische diensten.

Cryptocurrencies zijn valuta’s die draaien op de blockchain. Als crypto trader kun je geld verdienen met de handel in cryptomunten. Wanneer je een cryptomunt koopt, wordt deze transactie geregistreerd in de blockchain van desbetreffende munt.

Echter kan blockchain ook gebruikt worden voor de opslag van data. Zo zijn er blockchains welke gedecentraliseerde cloud-diensten aanbieden. En blockchain kan ook gebruikt worden voor de retail-wereld. Iedere schakel van een product kan worden opgeslagen in de blockchain. De blockchain is namelijk transparant voor iedereen, en zo kunnen consumenten precies zien waar een product vandaan komt en welke prijs aan de boer betaald is.

blockchain wat is het
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Hoe werkt blockchain?

Iedereen zou kunnen deelnemen aan een blockchain. Daarvoor installeer je de juiste software op een computer of server, waarna je deze aansluit bij het netwerk van de blockchain. Eerst moet je een kopie van de blockchain downloaden, waar we verder in het artikel meer over vertellen.

Minen van transacties

Vervolgens kun je gaan minen. Transacties die worden uitgevoerd door gebruikers, worden naar het gedecentraliseerde netwerk van de blockchain gestuurd. Vervolgens worden deze opgeslagen, waarna ze allemaal worden samengevoegd in een blok. Miners gaan vervolgens aan het werk om de transacties te valideren. Zo kijken ze of iemand bijvoorbeeld wel genoeg cryptomunten heeft om de transactie uit te kunnen voeren.

Blokken toevoegen aan de blockchain

De node die als eerste alle transacties heeft gevalideerd, en dus de oplossing heeft gevonden, mag het blok toevoegen aan de blockchain. In het blok wordt ook de code van het vorige blok toegevoegd. Op deze manier ontstaat er dus een keten aan blokken, die allemaal verwijzen naar het vorige blok. In het geval van Bitcoin wordt er iedere 10 minuten een blok aan de blockchain toegevoegd.

Mandy van den Broek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Je bent met succes ingeschreven voor de nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This