Selecteer een pagina

In dit blog bied ik je hulp bij het opstellen van SMART doelen. Deze doelen zijn heel handig in gebruik en met deze methodiek weet je er zeker van dat je de door jou gewenste situatie zeker gaat bereiken!

5 dingen die je wel of niet moet doen bij het maken van een SMART-doel

Toen ik 14 was, droomde ik ervan om beter paard te leren rijden maar ik had een klein probleempje: ik woog teveel. Hoewel ik mezelf vier jaar de tijd had gegeven om gewicht te verliezen en mijn vaardigheden te verbeteren, wist ik dat ik nog een lange weg te gaan had. Gelukkig wist mijn coach altijd hoe hij me kansen moest geven om op te schieten, dat hield mijn motivatie in stand.

BoekenBoeken

Ik denk aan SMART-doelen zoals mijn voormalige coach.

Na een slopende oefening of training, zou hij hameren op hoe de lange termijn slechts een reeks korte termen is. En om die mentaliteit in ons hoofd te hameren, liet hij ons elk jaar onze trainingsdoelen buiten het seizoen opschrijven. Maar hij accepteerde niet alleen de eerste versie van je doelen dat deed het nooit. Hij liet het je bewerken totdat je precies wist wat je doelen waren en hoe je ze zou bereiken.

Een doel stellen als “de kracht van het bovenlichaam verbeteren” en plannen om drie keer per week gewichten te heffen was niet genoeg. Je moest opschrijven met hoeveel je bankdrukken zou verbeteren en hoe vaak je je bovenlichaam per week zou trainen.

Elk jaar stelde ik concrete trainingsdoelen buiten het seizoen, en aangezien ik een plan en duidelijke richting had, heb ik die altijd bereikt. Tegen de tijd dat ik op de middelbare school zat, had ik 70 pond aan spieren gewonnen.

In dit blog leer je precies wat een SMART-doel is, waarom het me aan mijn coach doet denken en hoe je er vandaag een kunt instellen. Als risicomanager, als marketing instrument of strategisch leider, we krijgen allemaal te maken met het opstellen van doelen voor de organisatie of afdeling.

Toen ik voor het eerst over SMART-doelen hoorde, had ik een openbaring. Ik realiseerde me dat de reden waarom ik mijn atletisch vermogen op de middelbare school kon blijven verbeteren, was omdat mijn coach me SMART-doelen liet stellen. In de professionele wereld blijft de invloed van SMART-doelen groeien. De reden waarom succesvolle strategische leiders of marketingteams altijd hun cijfers halen, is omdat ze ook SMART-doelen stellen.

Wil je weten hoe ik tegenwoordig met doelen om ga? 

 

Smart meetbaar

Wat zijn SMART-doelen?

SMART-doelen zijn concrete doelen die u gedurende een bepaalde tijd nastreeft. Deze doelen moeten zorgvuldig worden opgesteld door een manager en zijn / haar directe rapportage om ze voor succes op te zetten. “SMART” is een acroniem dat de belangrijkste kenmerken van elk doel beschrijft.

De afkorting ‘SMART’ staat voor ‘specifiek’ ‘meetbaar’ ‘actueel’ ‘relevant’ en ’tijdgebonden’. Elk SMART-doel dat u maakt, moet deze vijf kenmerken hebben om ervoor te zorgen dat het doel kan worden bereikt en de werknemer hiervan profiteert. Lees hieronder wat elk kenmerk betekent en hoe u een SMART-doel kunt schrijven dat ze illustreert. Wat ik leuk vind aan sport, zijn de levenslessen die je leert door ze te spelen, rechtstreeks van toepassing op je carrière. Het stellen van SMART-doelen helpt je niet alleen om beter te worden in paardrijden, maar het maakt je ook een betere marketeer of risicomanager.

Waarom zijn SMART-doelen belangrijk?

Wanneer u doelen stelt die specifiek, meetbaar, actueel, relevant en tijdgebonden zijn, vergroot u uw kans op succes door te verifiëren dat het doel haalbaar is, de metrics te identificeren die succes bepalen en een routekaart te maken om die doelen te bereiken statistieken. Als uw doelen abstract zijn, als u niet weet wat er nodig is om succes te behalen, of als u uzelf geen
deadline geeft om stappen te voltooien om het doel te bereiken, kunt u de focus verliezen en niet voldoen aan wat u wilt bereiken.

Hoe u een slim doel maakt:

1. Gebruik specifieke bewoordingen.
2. Neem meetbare doelen op.
3. Streef naar realistisch, actuele en haalbare doelen.
4. Kies relevante doelen die betrekking hebben op uw bedrijf.
5. Maak doelen tijdgebonden door tijdsbestek en deadline-informatie op te nemen.

1. Gebruik specifieke bewoordingen. Houd er bij het schrijven van SMART-doelen rekening mee dat ze “specifiek” zijn in de zin dat er een harde en snelle bestemming is die de werknemer probeert te bereiken. “Beter worden in mijn werk” is geen SMART-doel omdat het niet specifiek is. Stel uzelf in plaats daarvan de vraag: waar wordt u beter in? Hoeveel beter wil je worden? Als u bijvoorbeeld een marketingprofessional bent, draait uw baan waarschijnlijk om de belangrijkste prestatie-indicatoren of KPI’s. Daarom zou je een bepaalde KPI of statistiek kunnen kiezen die je wilt verbeteren, zoals bezoekers, leads of klanten. U moet ook de teamleden identificeren die aan dit doel werken, de middelen die ze hebben en hun actieplan.

In de praktijk zou een specifiek SMART-doel kunnen zijn: “Jan en Ingrid zullen het blogverkeer van e-mail vergroten …”; Je weet precies wie er bij betrokken zijn en wat je probeert te verbeteren. Veelvoorkomende SMART-fout: onduidelijkheid Hoewel je sommige doelen misschien meer open moet houden, moet je vaagheid vermijden die je team later in verwarring zou kunnen brengen. Bijvoorbeeld. in plaats van te zeggen: “Jan zal e-
mailmarketingervaringen een boost geven”, maar "Ingrid zal de klikfrequenties voor e-mailmarketing met 10% verhogen.”;

Smart doel

2. Neem meetbare doelen op.

SMART-doelen moeten ‘meetbaar’ zijn in die zin dat u de voortgang van het doel kunt volgen en kwantificeren. ‘Verhoog het verkeer van de blog via e-mail’; op zich is geen SMART-doel, omdat je de toename niet kunt meten. Stel uzelf in plaats daarvan de vraag: naar hoeveel e-mailmarketingverkeer moet u streven? Als u de voortgang van uw team wilt meten, moet u uw doelen kwantificeren, zoals het behalen van een toename van het X-percentage in bezoekers, leads of klanten.

Laten we voortbouwen op het SMART-doel, we zijn hierboven drie alinea’s begonnen. Nu zou ons meetbare SMART-doel kunnen zijn: “Jan en Ingrid zullen het blogverkeer vanuit e-mail met 25% meer sessies per maand verhogen …”; Je weet wat je aan het verhogen bent, en met hoeveel. Veelgemaakte SMART-doelfout: geen KPI’s Dit is in hetzelfde licht om vaagheid te vermijden. Hoewel je misschien kwalitatief bewijs of meer open bewijs nodig hebt om je succes te bewijzen, moet je toch een kwantificeerbare KPI bedenken. In plaats
van te zeggen: “Klantenservice zal de klanttevredenheid vergroten”, kunt u bijvoorbeeld zeggen: “We willen dat de gemiddelde klanttevredenheidsscore van klanten na de klantenservice een zeven op de
tien of hoger is.”

BoekenBoeken

3. Streef naar realistisch haalbare doelen.

Een “actueel en haalbaar” SMART-doel houdt rekening met het vermogen van de werknemer om het te bereiken. Zorg ervoor dat de stijging van het X-percentage in de realiteit is geworteld. Als je blogverkeer vorige maand met 5% is gestegen, probeer het dan deze maand met 8-10% te verhogen in plaats van
met 25%.

Het is cruciaal om uw doelen te baseren op uw eigen analyses, niet op benchmarks uit de branche. Laten we dus wat ‘bereikbaarheid‘ toevoegen aan het SMART-doel dat we eerder in deze blogpost hebben gemaakt: “Jan en Ingrid zullen het blogverkeer vanuit e-mail met 8-10% meer sessies per maand verhogen …” Op deze manier jezelf niet instellen om te falen.

Veelvoorkomende SMART-fout: onbereikbare doelen

U moet altijd streven naar verbetering. Maar het bereiken van volledig onbereikbare doelen kan u van het goede spoor brengen en het moeilijker maken om de voortgang bij te houden. In plaats van te zeggen: We willen 10.000% van wat we in 2019 hebben gemaakt, kun je iets meer haalbaars overwegen, zoals: We willen dit jaar de verkoop met 150% verhogen of: We hebben een driemaandelijkse doelstelling om een ​​20 % omzetstijging op jaarbasis.

4. Kies relevante doelen die betrekking hebben op uw bedrijf.

SMART-doelen die ‘relevant‘ zijn, hebben betrekking op de algemene bedrijfsdoelen van uw bedrijf en houden rekening met de huidige trends in uw branche. Zal bijvoorbeeld het vergroten van uw e-mailverkeer leiden tot meer inkomsten? En is het echt mogelijk dat u het e-mailverkeer van uw blog aanzienlijk verhoogt met uw huidige e-mailmarketingcampagnes Als u zich van deze factoren bewust bent, stelt u eerder doelen die uw bedrijf ten goede komen, niet alleen u of uw afdeling.

Dus, wat doet dat met ons SMART-doel?

Het kan u aanmoedigen om de statistiek aan te passen die u gebruikt om de voortgang van het doel bij te houden. Misschien vertrouwt uw bedrijf van oudsher op organisch verkeer voor het genereren van leads en inkomsten, en onderzoek suggereert dat u op deze manier meer gekwalificeerde leads kunt genereren. Ons SMART-doel zou in plaats daarvan kunnen zijn: Jan en Ingrid zullen het organische verkeer van de blog met 8-10% meer sessies per maand verhogen. Op deze manier wordt uw verkeerstoename afgestemd op de inkomstenstroom van het bedrijf.

Veelgemaakte SMART-doelfout; Het bedrijf uit het oog verliezen

Als het goed met uw bedrijf gaat, kan het gemakkelijk zijn om te zeggen dat u in een andere richting wilt draaien of groeien. Hoewel bedrijven dit met succes kunnen doen, wilt u niet dat uw team uit het oog verliest hoe de kern van uw bedrijf werkt. In plaats van te zeggen: We willen een nieuw B2B-bedrijf starten naast ons B2C-bedrijf, zegt u iets als: We willen doorgaan met het verhogen van de B2C-verkoop en tegelijkertijd onderzoeken welke impact onze producten kunnen hebben op de B2B-ruimte in het komende jaar.

Smart realistisch

5. Maak doelen tijdgebonden door een tijdsbestek op te nemen.

Een ‘tijdgebonden‘ SMART-doel houdt u op schema. Het verbeteren van een doel is geweldig, maar niet als het te lang duurt. Het koppelen van deadlines aan uw doelen legt een gezonde dosis druk op uw team om ze te bereiken. Dit helpt u om op lange termijn consistente en significante vooruitgang te boeken.

Wat heeft u bijvoorbeeld de voorkeur: het organische verkeer elke maand met 5% verhogen, wat leidt tot een toename van 30-35% in een half jaar? Of probeert u het verkeer met 15% te verhogen zonder deadline en dat doel in hetzelfde tijdsbestek te bereiken? Als je de eerste hebt gekozen, heb je gelijk.

Dus, hoe ziet ons SMART-doel eruit als we het eenmaal aan een tijdsbestek hebben gebonden?
In de komende drie maanden zullen Jan en Ingrid werken om het organische verkeer van
de blog met 8-10% te verhogen, tot een totaal van 50.000 organische sessies tegen eind augustus.

Veelvoorkomende SMART-fout: geen tijdschema

Als er geen tijdsbestek of een echt breed tijdsbestek in uw doel wordt vermeld, zal dit ertoe leiden dat de moeite opnieuw wordt geprioriteerd of dat het moeilijk voor u wordt om te zien of uw team op schema ligt. In plaats van te zeggen. Dit jaar willen we een grote campagne lanceren, zegt men, In het eerste kwartaal zullen we ons concentreren op de campagneproductie om de campagne in het tweede kwartaal te lanceren.

Smart relevant

Bekijk de onderstaande voorbeelden als je een meer concreet begrip van SMART-doelen wilt. 

6 SMART-doelen die u tot een betere online marketeer zullen maken

1. Blog doelstellingen

 • Specifiek: ik wil het verkeer naar onze blog stimuleren door onze wekelijkse
  publicatiefrequentie te verhogen van 5 naar 8 keer per week. Onze twee bloggers zullen hun werklast verhogen van het schrijven van 2 berichten per week naar 3 berichten per week, en onze redacteur zal haar werklast verhogen van het schrijven van 1 bericht per week naar 2 berichten per week.
 • Meetbaar: een stijging van 8% is ons doel.
 • Bereikbaar: ons blogverkeer steeg vorige maand met 5% toen we onze wekelijkse publicatiefrequentie verhoogden van 3 naar 5 keer per week.
 • Actueel: door meer blogverkeer te genereren, vergroten we de merkbekendheid en genereren we meer leads, waardoor verkopen meer kansen krijgen om te sluiten.
 • Tijdgebonden: eind van deze maand

SMART-doel: aan het einde van deze maand zal onze blog een toename van 8% in het verkeer zien door onze wekelijkse publicatiefrequentie te verhogen van 5 posts per week naar 8 posts per week.

2. Doelstelling Facebook-videoweergaven

 • Specifiek: ik wil ons gemiddelde aantal weergaven per native video verhogen door onze videocontentmix te verminderen van 8 onderwerpen naar onze 5 meest populaire onderwerpen.
 • Meetbaar: een stijging van 25% is ons doel.
 • Bereikbaar: toen we zes maanden geleden onze video-inhoudsmix op Facebook terugbrachten van 10 naar onze 8 meest populaire onderwerpen, stegen onze gemiddelde weergaven per native video met 20%.
 • Actueel: door het gemiddelde aantal weergaven per native video op Facebook te verhogen, vergroten we onze volgers op sociale media en onze merkbekendheid en bereiken we meer potentiële klanten met
  onze video-inhoud.
 • Tijdgebonden: in 6 maanden.

SMART-doel: over 6 maanden zullen we een stijging van 25% zien in het gemiddelde aantal
videoweergaven per native video op Facebook door onze video-inhoudsmix terug te brengen van 8 onderwerpen naar onze 5 meest populaire onderwerpen.

Smart tijdgebonden

3. Doel van e-mailabonnement

 • Specifiek: ik wil het aantal abonnees van onze e-mailblogs vergroten door ons Facebook- advertentiebudget te verhogen voor blogposts die historisch gezien de meeste e-mailabonnees werven.
 • Meetbaar: een verhoging van 50% is ons doel.
 • Bereikbaar: sinds we deze tactiek drie maanden geleden zijn gaan gebruiken, zijn onze abonnementen op e-mailblogs met 40% gestegen.
 • Actueel: door het aantal abonnees van onze e-mailblogs te vergroten, zal onze blog meer bezoekers trekken, merkbekendheid vergroten en meer leads naar ons verkoopteam leiden.
 • Tijdgebonden: in 3 maanden.

SMART-doel: over 3 maanden zullen we een toename van 50% zien in het aantal abonnees van onze e- mailblogs door ons Facebook-advertentiebudget te verhogen voor berichten die historisch gezien de meeste blogabonnees werven.

DierDier

4. Doel voor aanmelding bij webinar

 • Specifiek: ik wil het aantal aanmeldingen voor ons Facebook Messenger-webinar verhogen door het te promoten via social media, e-mail, onze blog en Facebook Messenger.
 • Meetbaar: een verhoging van 15% is ons doel.
 • Bereikbaar: tijdens ons laatste Facebook-messenger-webinar steeg het aantal aanmeldingen met 10% toen we het alleen promootten via social media, e-mail en onze blog.
 • Actueel: wanneer onze webinars meer leads genereren, heeft de verkoop meer mogelijkheden om te sluiten.
 • Tijdgebonden: uiterlijk 10 april, de dag van het webinar.

SMART-doel: tegen 10 april, de dag van ons webinar, zien we een toename van 15% in het aantal aanmeldingen door het te promoten via social media, e-mail, onze blog en Facebook-messenger.

Smart actueel

5. Prestatiedoel van bestemmingspagina

 • Specifiek: ik wil dat onze bestemmingspagina’s meer leads genereren door over te schakelen van een
  formulier met één kolom naar een formulier met twee kolommen.
 • Meetbaar: een verhoging van 30% is ons doel.
 • Bereikbaar: toen we A / B ons traditionele formulier met één kolom vergeleken met een formulier met twee kolommen op onze bestemmingspagina’s met het meeste verkeer, ontdekten we dat formulieren met twee kolommen 27% beter converteren dan onze traditionele formulieren met één kolom, met een
  significantieniveau van 99% .
 • Actueel: als we meer contentleads genereren, kan de verkoop meer klanten binnenhalen.
 • Tijdgebonden: één jaar vanaf nu.

SMART-doel: over een jaar zullen onze bestemmingspagina’s 30% meer leads genereren door hun formulieren om te schakelen van één kolom naar twee kolommen.

6. Linkbuilding Strategiedoel

 • Specifiek: ik wil het organische verkeer van onze website vergroten door een linkbuilding-strategie te ontwikkelen die andere publishers ertoe aanzet om naar onze website te linken. Dit verhoogt onze
  positie in de resultaten van zoekmachines, waardoor we meer organisch verkeer kunnen genereren.
 • Meetbaar: 40 backlinks naar de homepage van ons bedrijf is ons doel.
 • Bereikbaar: volgens onze SEO-analysetool zijn er momenteel 500 links van lage kwaliteit die van elders op internet naar onze homepage leiden. Gezien het aantal partnerschappen dat we momenteel hebben met andere bedrijven, en het feit dat we 10 nieuwe inkomende links per maand genereren zonder dat
  we daarvoor enige hulp nodig hebben, zijn 40 extra inkomende links van een enkele linkbuilding- campagne een belangrijk maar haalbaar doel.
 • Actueel: organisch verkeer is onze belangrijkste bron van nieuwe leads, en backlinks is een van de grootste rankingfactoren voor zoekmachines zoals Google. Als we links bouwen uit publicaties van hoge kwaliteit, stijgt onze organische rangorde, waardoor ons verkeer en leads toenemen.
 • Tijdgebonden: 4 maanden vanaf nu.

SMART-doel: in de komende vier maanden zal ik 40 extra backlinks bouwen die naar www.4sprong.com leiden. Om dit te doen, zal ik samenwerken met Ellie en Andre van onze PR-afdeling om contact te leggen met uitgevers en een effectieve outreach-strategie te ontwikkelen.

Voorkom de volgende 10 valkuilen bij het creëren van doelen:

 1.   Onduidelijke en vage doelen. Ik wil gezonder leven. Ik wil beter communiceren. Ik wil gelukkiger worden.
 2.   Te veel hooi op je vork nemen. Begrijp me niet verkeerd: ambitieus zijn is fantastisch! Maar zorg ervoor dat de gezonde dosis optimisme in balans is met een gezonde dosis realisme.
 3.   Angst als drijfveer voor je doelen. De keerzijde van teveel optimisme is een doel gebaseerd op angst.
 4.   Formuleren van te veel grote doelen. Veel experts raden aan te focussen op maar een paar (1-3) grote belangrijke doelen gedurende het jaar.
 5.   Alleen focussen op lange- of korte termijn. Je kunt de paar grote doelen (gericht op lange termijn) balanceren tussen kleiner gemaakte doelen (korte termijn).
 1.   Niet volhouden of onvoldoende committeren. We kennen het spreekwoord ‘een goed begin is het halve werk’.
 2.   Weigeren om de doelen te veranderen of te herformuleren. Dingen veranderen en soms is het goed, als onze doelen dat ook doen.
 3.   Het doel heiligt alle middelen. Thomas Dekker wilde de beste wielrenner van de wereld worden. Hij gebruikte hiervoor doping. ….niet echt de juiste oplossing.
 4.   Alleen de beste willen zijn in plaats van beter willen worden. Oké, misschien ben je toevallig Daphne Schippers en praten we over goud op de 100 meter?
 5. Concurreren, in plaats van samenwerken, om je doelen te behalen. Doelen behalen in een zakelijk context, vereist meestal teamwork.

 

Conclusie

Nu je weet wat een SMART-doel is, waarom het belangrijk is en het raamwerk om er een te creëren, is het tijd om geïnspireerd te raken om die informatie in de praktijk te brengen.

Of je nu doelen stelt voor een persoonlijke prestatie of als onderdeel van het behalen van belangrijke marketingmijlpalen, het is goed om te beginnen met wat je wilt bereiken en vervolgens reverse-engineeren tot een concreet SMART-doel.

Kom shoppen in de Kerst Cadeau Shop