Inhoudsopgave
Strategisch risicomanagement.
Wat is scenario planning en hoe kun je het gebruiken?
Strategie maken met onzekerheid
Hoe bouw je een strategisch plan voor je bedrijf als je geen zekerheid hebt over de toekomst? Dat crisis kansen geeft weten we allemaal. De vraag is alleen…….wachten we op de crisis of bereiden we ons hierop voor?
Dat is hetzelfde als het leggen van de basis van uw huis op een grond die in de toekomst zou kunnen bewegen of verschuiven. Dit kunnen we doen met strategisch risicomanagement in de huidige volantile (VUCA =) wereld.
De realiteit is dat elke afzonderlijke beslissing in uw organisatie een keuze is onder een zekere mate van onzekerheid; In de praktijk baseren we onze keuzes op mogelijke resultaten en voorspellingen voor het beste geval over waar de toekomst naartoe gaat.
We zijn het er allemaal over eens dat besluitvorming meer gebaseerd moet zijn op gegevens en analyse dan op intuïtie en onderbuikgevoelens.
Maar er zijn hier twee problemen: ten eerste kunnen gegevens moeilijk te verzamelen zijn. Ten tweede, gegevens vertellen u over het verleden, maar geven u absoluut geen indicatie over de toekomst.
Dus hoe maak je gegevens die je helpen te voorspellen wat er gaat gebeuren?
Gelukkig is er een tool die je als strateeg kunt gebruiken om de toekomst te voorspellen en betere keuzes te maken op korte en lange termijn.
Wat is scenarioplanning?
Niemand kan de toekomst voorspellen maar we kunnen wel bedenken wat we moeten gaan doen zodra het onvoorziene gebeurd. Scenarioplanning maken we aannames over wat de toekomst zal zijn en hoe uw bedrijfsomgeving in de loop van die tijd in de loop van de tijd zal veranderen. Het liefst doen we dit met een team van uw bedrijf, een expert en buitenstaander om verrassende elementen in te brengen. Het is een innovatieve manier om strategie vast te stellen.
Meer in het bijzonder identificeert Scenarioplanning een specifieke reeks onzekerheden, verschillende ‘realiteiten’ van wat er in de toekomst van uw bedrijf zou kunnen gebeuren.
Het klinkt eenvoudig en het is misschien niet de moeite of de specifieke moeite waard, maar het is waarschijnlijk het beste wat je kunt doen om je organisatie op lange termijn te begeleiden.
Boeren gebruiken bijvoorbeeld scenario’s om te voorspellen of de oogst goed of slecht zal zijn, afhankelijk van het weer. Het helpt hen bij het voorspellen van hun omzet maar ook van hun toekomstige investeringen.
Militaire instellingen gebruiken scenario-planning bij hun operaties om eventuele onwaarschijnlijke situaties het hoofd te bieden en anticiperen op de gevolgen van elke gebeurtenis. In dit geval kan scenarioplanning het verschil tussen leven en dood betekenen.
Scenarioplanning heeft misschien niet zulke ernstige gevolgen voor uw organisatie, maar als u dit niet doet, loopt u het risico de deur te openen naar hogere kosten, verhoogde risico’s en gemiste kansen.
8 VOORDELEN VAN HET GEBRUIK VAN EEN PROCESBEGELEIDER VOOR?UW VOLGENDE STRATEGIE-SESSIE
Schrijf je hieronder in om de gratis pdf te ontvangen.
Dus hoe scenario planning te gebruiken?
Het idee is heel eenvoudig: scenarioplanning is bedoeld om uw kritieke onzekerheden te defini?ren en plausibele scenario’s te ontwikkelen om de effecten en de antwoorden voor elk ervan te bespreken. Als u weet wat er zou kunnen gebeuren, heeft u meer kans om te gaan met wat er zal gebeuren.
Zoals u in de bovenstaande illustratie kunt zien, bestaat het proces voor het ontwikkelen van scenario’s uit 4 kritieke stappen. Na het identificeren van de drijvende krachten en kritische onzekerheden voor de komende maanden of jaren, is het doel om 4 verschillende scenario’s te ontwikkelen die kunnen gebeuren gebeuren. De beste manier om al deze stappen uit te voeren, is door workshops te organiseren waarbij alle deelnemers samen brainstormen, zodat u creatieve oplossingen kunt vinden.
4 scenario’s, het is niet veel vergeleken met de veelheid van mogelijke scenario’s, maar het zou voldoende moeten zijn om te focussen op de belangrijkste kwesties die op het spel staan.
Het proces om uw eigen scenario’s te maken gaat als volgt:
- Identificeer uw drijvende krachten😕Om te beginnen moet u bespreken wat de grote verschuivingen in de maatschappij, economie, technologie en politiek zullen zijn in de toekomst en kijken hoe dit uw bedrijf zal be?nvloeden. Dus begin te kijken naar de externe wereld waarin u zich begeeft.
- Identificeer uw kritieke onzekerheden:?Zodra u uw drijvende krachten hebt ge?dentificeerd en er een lijst van heeft gemaakt, pakt u er slechts twee op (die de meeste impact op uw bedrijf hebben). Twee van de belangrijkste onzekerheden voor landbouwbedrijven zijn bijvoorbeeld de voedselprijzen en de consumentenvraag.
- Ontwikkel een reeks scenario’s:?Het doel is nu om een ??soort matrix te vormen met je twee kritische onzekerheden als as (zie het bovenstaande voorbeeld). Afhankelijk van welke richting elk van de onzekerheden zal nemen, kunt u nu vier mogelijke scenario’s voor de toekomst tekenen.
- Bespreek de implicaties:?Tijdens deze laatste stap moet u de verschillende implicaties en effecten van elk scenario bespreken en uw strategie heroverwegen: stel uw missie en uw doelen in, rekening houdend met elk scenario.
Steve Jobs van Apple heeft in het verleden meerdere malen gebruik gemaakt van scenario planning. Hij heeft rekening gehouden met mogelijke veranderingen in de toekomst van zijn externe wereld. Een mooi voorbeeld hiervan is de overgang naar de Intel chip. De software heeft hij in de jaren voor de overgang al ontwikkeld en uitgetest alvorens hij de optie moest nemen om daadwerkelijk over te schakelen naar de Intel chip.
Zoals u wellicht zult merken, is scenarioplanning meer een subjectieve techniek die dialoog binnen het bedrijf mogelijk maakt dan een gegevens gestuurde analyse en dit is eigenlijk wat het kracht geeft.
Enkele valkuilen om te vermijden:
- Een veel voorkomende valkuil is verlamd door de veelheid aan mogelijkheden. Probeer niet voor onbepaalde tijd nieuwe combinaties van onzekerheden om uw scenario’s te bouwen. Houd het simpel en concentreer u op twee belangrijke onzekerheden.
- Een andere veelgemaakte fout is om te geloven dat je een bepaald scenario moet kiezen en daar je strategie omheen moet bouwen. Scenarioplanning gaat niet over het kiezen van slechts een optie voor de toekomst, maar over het omgaan met alle mogelijke resultaten om een strategie te ontwikkelen die de test van alle scenario’s doorstaat.
-
Probeer ook bij het ontwikkelen van uw verschillende scenario’s niet naar de korte termijn te kijken, dat wil zeggen naar uw bestaande markt, producten of concurrenten. Aarzel niet om ver vooruit te kijken, anticiperend op wat de markt en concurrenten de komende jaren zullen zijn. Kortom, wees creatief!
Tot slot:
Scenarioplanning is een hulpmiddel, maar niet het enige hulpmiddel om u te helpen bij uw strategische planning. Concentreer u op de visie van uw bedrijf en gebruik scenarioplanning om een robuustere toekomst op te bouwen en een visie ‘binnen’ deze alternatieve scenario’s.
Zolang je begrijpt hoe je scenarioplanning moet gebruiken en hoe je niet in deze valkuilen terecht kunt komen, zul je ongetwijfeld zekerder zijn over welke beslissing je moet nemen, welke strategie je moet kiezen met betrekking tot de toekomst. En als dat nodig is, kan 4Sprong Consultancy u helpen uw pad in kaart te brengen!
Neem contact met ons op als u meer wilt weten over het plannen van scenario’s.
Revolutie in Supply Chain: Blockchain Traceability onthult een Nieuwe Wereld van Transparantie
Blockchain en Traceability: Revolutionaire Transparantie in Supply Chains In de huidige wereld van...
Risicomanagement en AI: Een Revolutie in het Vooruitzien van Bedrijfsrisico’s
Inhoudsopgave Inleiding: Het Veranderende Gezicht van Risicomanagement Geautomatiseerde...
Artificial Intelligence in de Food Sector
Artificial Intelligence in de Food Sector: Slimmer, Duurzaamer en lekkerderInhoudsopgave Inleiding...