Inhoudsopgave
Risicocommunicatie
Tijdens een crisis is een open en empathische communicatiestijl die het vertrouwen van het publiek wekt het meest effectief wanneer leiders proberen het publiek te stimuleren om een positieve actie te ondernemen of zich te onthouden van een schadelijke daad.
Hoewel vertrouwen in een crisis absoluut noodzakelijk is, nemen de verdenkingen van wetenschappelijke experts en de overheid om verschillende redenen toe, waaronder toegang tot meer bronnen van tegenstrijdige informatie, een afname van het gebruik van wetenschappelijke redenering bij besluitvorming en politieke strijd. Vertrouwen en geloofwaardigheid – die worden getoond door empathie en zorgzaamheid, competentie en expertise, eerlijkheid en openheid, en toewijding en toewijding – zijn essentiĆ«le elementen van overtuigende communicatie.
Communiceren in een omgeving met weinig vertrouwen en grote bezorgdheid is zonder twijfel een uitdaging. Een effectieve communicator zijn in controversiĆ«le situaties is echter mogelijk door het implementeren van principes van iets dat bekend staat als ‘risicocommunicatie’.
Wat is risicocommunicatie
Risicocommunicatie is een benadering om effectief te communiceren in situaties van grote zorgen en weinig vertrouwen. Het is een doelgerichte uitwisseling van informatie over risico en of percepties van de risico’s.
De definitie van risicoperceptie is belangrijk.
Wat is risicoperceptie?
Risicoperceptie is als iemand iets als realiteit waarneemt, en deze waarneming wordt voor hem/haar realiteit.
Met risicocommunicatie wil je vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen. Dit kun je doen door:
- Het publiek accepteren en betrekken als partner;
- Zorgvuldig plannen en inspanningen evalueren;
- Luisteren naar de specifieke zorgen van het publiek;
- Eerlijk transparant en open zijn;
- Coordineren en samenwerken met andere geloofwaardige bronnen;
- Voldoen aan de behoeften van de media;
- Helder en met oprecht spreken.
Het is noodzaak om tijdens de communicatie “het glas te vullen” met vertrouwen in een situatie van grote zorgen en weinig vertrouwen. Om het glas te vullen, moet men aantonen dat je beschikt over het volgende vaardigheden:
- Zorgzaam en empathisch (50%)
- Competentie / expertise (20%)
- Eerlijkheid / openheid (20%)
- Toewijding / inzet (10%)
Ook het format van de vergadering is van belang. Het is goed om te kijken per situatie wat de beste situatie voor de bijeenkomst is. Wellicht is de traditionele bijeenkomst niet meer het meest effectief in deze VUCA wereld waarin alles snel om ons heen verandert. Wellicht dat een online webinair ineens een veel betere optie is om sneller in te springen op de situatie.
Naast de inhoud is het ook belangrijk om te weten dat communicatie bestaat uit 3 elementen. Te weten: Fysiologie (55%), Tonaliteit (38%)? en Woorden (7%) (Albert Mehrabian?(1971)). Dit geldt met name voor boodschappen waar emotie een rol in speelt. Ondanks dat 93% van de betekenis van onze communicatie wordt bepaald door de fysiologie en tonaliteit, zijn we ons hier vaak totaal niet van bewust. Deze 2 elementen spelen een grote rol in de geloofwaardigheid en daarmee de impact van onze boodschap.
Om effectief en betekenisvol te communiceren moeten de 3 elementen ondersteunend (congruent) aan elkaar zijn. Als iemand bijvoorbeeld zegt:?Ik ben niet boos op jou?op een luide toon, met zijn armen over elkaar en je niet aankijkend, kun je je afvragen hoe geloofwaardig dit is.
Wil je meer weten over risicocommunicatie in tijden van crisis? Neem dan contact met ons op!
Risicomanagement en AI: Een Revolutie in het Vooruitzien van Bedrijfsrisico’s
Inhoudsopgave Inleiding: Het Veranderende Gezicht van Risicomanagement Geautomatiseerde Data-analyse Real-time Inzicht Gedetailleerde Rapportage Predictieve...
Artificial Intelligence in de Food Sector
Artificial Intelligence in de Food Sector: Slimmer, Duurzaamer en lekkerderInhoudsopgave Inleiding Precisielandbouw: Een revolutie in voedselproductie...
Wat is goed compliance management?
Wat is compliance management? Wanneer je ondernemer bent, zijn er vele vormen van compliance en regels die jouw bedrijf en medewerkers moeten naleven....