Selecteer een pagina

Gedragsverandering: Wat is gedragsverandering?

Gedragsverandering kan wijzen naar elke transformatie of wijziging van menselijk gedrag

Gedragsverandering: Wat is noodzakelijker verandering van gedrag of besef?

Bij veranderprojecten wordt vaak gezegd dat er meer besef moet komen voor het belang van de verandering. Men dient zich bijvoorbeeld bewust te worden van de risico’s van te lopen buiten de looppaden, niet willen dragen van gordels in de auto, nemen van onverantwoordelijke financiële risico’s, etc.

 

Klik hier voor een lijst met boeken over gedragsverandering.

Of klik hier voor het boek van Jan van Setten over hoe krijg ik ze zover.

Wat is gedragsverandering

Gedragsverandering door middel van Reclame campagnes

Besef alleen is helemaal niet voldoende voor gedragsverandering besef is niet eens een voorwaarde voor gedragsverandering, zoals veel gedrags-theorieën vaststellen. Om besef te veranderen worden veel reclame campagnes gestart. Misschien hopen ze hiermee het besef van mensen te veranderen. Het antwoord hierop is ondoorzichtig, het meten van besef is namelijk onmogelijk. Meten van gedrag daarentegen is wel mogelijk en er is te meten of mensen zich echt veiliger hebben gedragen. Metingen hebben aangetoond dat het effect op gedragsverandering geen verschil maakt tussen voor of na een campagne.

Om daadwerkelijk te komen tot veiliger gedrag moet er meer gedaan worden dan alleen een reclame campagne.

Gedragsverandering: hoe te bewerkstelligen?

Als gevolgen van onveilig gedrag gaan veranderen dan zal er daadwerkelijk gedragsverandering optreden.Twee van de meest belangrijkee consequenties zijn beloning en straf. Het klinkt erg streng maar beloning en dwang laten gedrag positief beinvloeden. Straf en uitdoven laten negatief gedrag verminderen. Als je via dwang gedrag wil laten toenemen krijg je het minimale en de emotie angst. Wanneer je via beloning gedrag wil laten toenemen krijg je het maximale en de emotie blijdschap. Als je gedrag wilt laten afnemen via straf krijg je boosheid. Via uitdoving verdriet.

Gedrag kun je daarom het best veranderen via beloning. Geld is een mogelijkheid hiervoor maar mensen ervaren aandacht als veel waardevoller.

  • Verzorg dus informatie ACHTERAF in plaats van VOORlichting. Geef de mensen aandacht nadat ze hun gedrag in de gewenste richting veranderd hebben. Beloon mensen wanneer ze het goed doen. Dat is vele malen effectiever dan voorlichting. Dit hebben we bewezen in de bouw bij het dragen van veiligheidskleding, in het verkeer bij autogordels, en bij het toch gaan uitvoeren van saaie administratie.
gedragsverandering

‘Deze benadering werkt eigenlijk altijd en overal. Kijk maar eens om je heen in bijvoorbeeld de thuis situatie. Is hier een hond aanwezig? Zo ja, ga dan maar eens kijken wat beloning betekent voor de hond. Gaat hij netjes zitten als hij een koekje krijgt? En blijft hij dat netjes doen zodra de la iedere keer daarna weer open gaat voor een koekje? Waarschijnlijk wel! Positieve gedragsverandering werkt namelijk op zowel mens als dier.

Op deze manier neemt personeel minder risico’s, en ook van meer risico’s als dat de bedoeling is. Gedrag van mensen is te beinvloeden. Willen we veilig gedrag op de werkvloer met minder risico’s op ongevallen dan kunnen we dit gedrag gaan initiëren. Heeft het personeel hier besef voor nodig? Wellicht niet. Gezien de leercirkel van NLP gaan medewerkers dan van bewust onbekwaam naar onbewust bekwaam.

Hier meer info over de nieuwe trend kaizen.

Test je leiderschapsstijl.

Of schrijf je in voor een training

0 reacties

Een reactie versturen

Vrijblijvend gesprek

Alle contactgegevens van 4Sprong Consultancy vindt u op de contact pagina. U kunt ook mailen of bellen met 06-52778055.

<svg class="angled-section svg-top" preserveAspectRatio="none" viewBox="0 0 86 86" width="100%" height="86" style="position: absolute;bottom: -1px;"><polygon points="0,86 0,85 0,0 86,85 86,86" style="fill:#F5F5F5;"></polygon></svg>

Contact en bedrijf

4Sprong Consultancy

M. van den Broek

Van Lennepstraat 11

7002 BM Doetinchem

Telefoon: 0652778055

E-mail: [email protected]

KvK: 66185726

BTW: NL001866118B76