Selecteer een pagina

Context van de organisatie

Begrijp uw externe en interne problemen

Om uw organisatie en haar doel volledig te begrijpen en de context van de organisatie te definiëren, is het noodzakelijk om uw externe en interne problemen te bepalen die van invloed kunnen zijn op het vermogen van uw organisatie om de beoogde strategische doelstellingen te bereiken. Dit is de hoeksteen van het kwaliteitsbeheersysteem van uw organisatie, aangezien het de reden is waarom uw organisatie hier is. Externe kwesties die van invloed kunnen zijn op uw organisatie en die u daarom in overweging moet nemen, zijn uw economische, politieke, wetgevende, regelgevende, ecologische, technologische en sociale factoren.

De economie kan bijvoorbeeld van invloed zijn op het succes van uw bedrijf en het vermogen van uw klanten om voor uw product of dienst te betalen, wat vervolgens een directe impact heeft op uw bedrijfsresultaten. Of de economie nu specifiek is voor uw branche of een wereldwijde trend, het kan nog steeds een optimistische of nadelige impact hebben op het behalen van uw strategische doelstellingen. Uw organisatie moet mogelijk verkooppromoties aanbieden, uw productlijn diversifiëren of nieuw personeel werven om aan de toenemende vraag te voldoen.

Interne problemen vallen waarschijnlijk ook onder dezelfde basisgebieden als externe problemen. De economische problemen kunnen bijvoorbeeld verband houden met personeelsbeloningen of bonusgerelateerde beloningen, terwijl sociale kwesties verband kunnen houden met een vergrijzend personeelsbestand en kwesties met betrekking tot successieplanning. Als u kijkt naar het begrijpen van uw organisatie en haar context in relatie tot uw kwaliteitsmanagementsysteem, zorg er dan voor dat u bedenkt dat kwesties uw organisatie positief of negatief kunnen beïnvloeden.

interne en externe problemen
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn

Herken de vereisten van uw relevante geïnteresseerde partijen

Uiteindelijk wordt kwaliteit bepaald door een product of dienst die aan alle eisen van belanghebbenden voldoet. Uw organisatie moet daarom alle relevante geïnteresseerde partijen (de nieuwe terminologie voor belanghebbenden) en hun relevante vereisten identificeren. Geïnteresseerde partijen die de activiteiten en beslissingen van een organisatie kunnen beïnvloeden of kunnen beïnvloeden, zullen waarschijnlijk verband houden met de eerder geïdentificeerde externe en interne problemen.

Herken de vereisten van uw relevante geïnteresseerde partijen

Uiteindelijk wordt kwaliteit bepaald door een product of dienst die aan alle eisen van belanghebbenden voldoet. Uw organisatie moet daarom alle relevante geïnteresseerde partijen (de nieuwe terminologie voor belanghebbenden) en hun relevante vereisten identificeren. Geïnteresseerde partijen die de activiteiten en beslissingen van een organisatie kunnen beïnvloeden of kunnen beïnvloeden, zullen waarschijnlijk verband houden met de eerder geïdentificeerde externe en interne problemen.

Deze processen moeten monitoring- en meetprocessen omvatten om ervoor te zorgen dat alle vereisten van belanghebbenden worden geïdentificeerd en begrepen en dat alle activiteiten die door uw organisatie worden ondernomen, aan deze vereisten voldoen.

Wat zijn interne en externe problemen

Deze vereiste van clausule 4 kan te algemeen lijken, en het risico bestaat dat te breed wordt gegaan bij het definiëren van de interne en externe kwesties. Bij het vervullen van deze clausule dient u zich alleen te concentreren op zaken die van invloed kunnen zijn op de klanttevredenheid en levering van kwaliteitsproducten en / of -diensten.

De interne context van een organisatie is de omgeving waarin ze haar doelstellingen wil bereiken. Interne context kan zijn benadering van governance, haar contractuele relaties met klanten en haar geïnteresseerde partijen omvatten. Dingen die moeten worden overwogen, houden verband met de cultuur, overtuigingen, waarden of principes binnen de organisatie, evenals de complexiteit van processen en organisatiestructuur. Om de externe context te bepalen, moet u rekening houden met kwesties die voortvloeien uit de sociale, technologische, ecologische, ethische, politieke, juridische en economische omgeving. Voorbeelden van externe context kunnen zijn:

 • Overheidsregels en wetswijzigingen
 • Economische verschuivingen in de markt van de organisatie
 • De concurrentie van de organisatie
 • Gebeurtenissen die het bedrijfsimago kunnen beïnvloeden
 • Veranderingen in technologie

Al deze informatie staat in principe in het hoofd van de CEO en andere leden van het management, maar werd nooit op papier gezet; de beste manier om het te verzamelen is door wat brainstorm te organiseren. Er moet echter worden vermeld dat dit geen vereiste is van ISO 9001 om dit te documenteren.

Context begrijpen
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • LinkedIn

Hoe het u zal beïnvloeden

Sinds de oorspronkelijke kwaliteitsmanagementnorm ISO 9001 in 1987 werd uitgebracht, is er een overvloed aan managementsysteemnormen geweest die betrekking hebben op onderwerpen als milieu en bedrijfscontinuïteit. Met de toenemende trend naar geïntegreerde beheersystemen die aan meerdere standaarden voldoen, is het logisch dat zij een gemeenschappelijke structuur (in termen van nummering en titels van belangrijke clausules) en terminologie aannemen. Voorbeelden van de nummering en titels op hoog niveau zijn:

 

 • Reikwijdte
 • Normatieve verwijzingen
 • termen en definities
 • Context van de organisatie
 • Leiderschap
 • Planning
 • Ondersteuning
 • Operatie
 • Prestatie-evaluatie
 • Verbetering.

Hoewel deze wijziging niet veel effect zou hebben op een organisatie die op zoek is naar een enkele certificering, zou het enig voordeel hebben voor een organisatie die meerdere certificeringen zoekt, en een gestandaardiseerde aanpak zou vermoedelijk ook worden verwelkomd door consultants en auditors.

 

Als u ondersteuning zoekt bij de implementatie van uw ISO -kwaliteitsmanagementsysteem, neem dan gerust contact met ons op voor een gratis advies over hoe we u kunnen ondersteunen.

Pin It on Pinterest

Share This