Selecteer een pagina

Hebt u een internetsite waarmee u regelmatig zakelijk op internet adverteert? Of verdient u geld met uw internetsite, zoals met het online verkopen van goederen of diensten, of met activiteiten als affiliate?

Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is, bent u waarschijnlijk ondernemer. Maar of dat ook echt zo is, hangt af van verschillende factoren. Zo zijn er verschillen tussen ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en ondernemer zijn voor de btw.

Verkoopt u online goederen of diensten? En kunt u hieruit winst verwachten? Dan is er sprake van inkomsten en bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Online webshop inschrijven bij de KvK

Het is niet altijd verplicht om een webshop aan te melden bij de Kamer van Koophandel. Een eerste vraag die beantwoord moet worden luidt: hoeveel mag je hobbymatig bijverdienen in je webshop? Over het algemeen kijkt de Kamer van Koophandel (en daarmee ook de Belastingdienst) naar de reden waarom een webshop begonnen is. Wil je veel winst maken, of wil je de kosten voor zelfgemaakte producten dekken? In het laatste geval kan je webshop worden aangemerkt als een hobbyproject. Het is in dat geval niet noodzakelijk om je aan te melden bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt hierdoor ook niet zakelijk te maken met de Belastingdienst.

Let op: je dient inkomsten uit je webwinkel wel op te geven onder “Overige inkomsten” bij de aangifte inkomstenbelasting aan het begin van een nieuw jaar.

belasting website
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Ondernemer voor de Belastingdienst bij een webshop

Soms is het verwarrend om voor jezelf vast te stellen of je een ondernemer bent. Immers, bij het aanvragen van een KvK-nummer word je gefeliciteerd met je onderneming! Je kunt dus stellen dat je een ondernemer bent. Er zijn echter verschillende definities van een ondernemer. Bij de aangifte inkomstenbelasting kijkt de Belastingdienst niet naar de aanwezigheid van een KvK-nummer. De fiscus bepaalt op basis van het aantal klanten (je zelfstandigheid), de gemaakte uren en de winst van je onderneming of je ook voor de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer moet worden aangemerkt. Wanneer dit het geval is, kun je profiteren van aantrekkelijke aftrekposten voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan de MKB winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek

Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de afterkposten Ook vind je hier een handige tool, waarmee je kunt bepalen of je door de Belastingdienst als ondernemer gezien wordt voor de aangifte inkomstenbelasting met een webshop

Ondernemer voor de aangifte omzetbelasting

Nadat je een KvK-nummer aangevraagd hebt en dus een onderneming gestart bent, ben je voor de aangifte omzetbelasting altijd een ondernemer. Dit betekent dat je ieder kwartaal aan moet geven wat je inkomsten zijn, hoeveel btw je in rekening hebt gebracht bij consumenten en wat je zakelijke kosten zijn. Van deze zakelijke kosten kun je enkel de btw aftrekken onder het kopje “Voorbelasting”. Wanneer je in de eerste jaren weinig omzet verwacht te maken, kan het slim zijn om naar de kleineondernemersregeling (KOR) te kijken. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet krijg je een vrijstelling voor het betalen van btw. Houd er rekening mee dat je ook geen btw in rekening mag brengen bij klanten.

In het geval van een webshop zal dit minder aantrekkelijk zijn. Een klant verwacht immers btw terug te zien op de factuur. Daarbij wil je de kosten die je maakt bij de inkoop van producten of materialen af kunnen trekken van je inkomsten. Het zorgt dat je als startende ondernemer vaak al weinig btw hoeft af te dragen. Onderstaand overzicht toont de gevolgen van het gebruik van de kleineondernemersregeling.

  • Je krijgt geen korting op de btw
  • Je hoeft geen aangifte omzetbelasting te doen
  • Je mag geen btw in rekening brengen bij klanten
  • Je stuurt geen factuur meer, een kwitantie kan wel
  • Je mag geen btw terugvragen van je eigen kosten
belasting
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Online webshop en belasting bij een BV

Het is gebruikelijk om een webshop onder te brengen in een eenmanszaak. In het bijzonder wanneer je in de beginfase een beperkte omzet verwacht. Je zou echter ook kunnen overwegen om de webshop onder een besloten vennootschap (BV) te laten vallen. Dit heeft consequenties voor de aangifte omzetbelasting. Daarbij is het voor een BV verplicht om ieder jaar een jaarrekening te publiceren. Laat je adviseren door een accountant, wanneer je overweegt om je webshop onder te brengen in een BV. Een accountant kan je precies vertellen, welke consequenties dit heeft voor de aangifte omzetbelasting.

belasting voor je website
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Boekhoudpakket koppelen aan je webshop

Zeker wanneer je weinig of geen ervaring hebt met een online webshop en belasting, is het slim om gebruik te maken van een boekhoudpakket. Er zijn tegenwoordig meerdere goede boekhoudpakketten op internet te vinden. Het fijne aan deze pakketten is de mogelijkheid om een koppeling te maken tussen je boekhoudpakket en de webshop. Daarbij kun je het boekhoudpakket koppelen aan je zakelijke rekening. Op het moment dat een factuur betaald is door de klant, wordt dit automatisch verwerkt in je boekhouding.

Door voor een online boekhoudpakket te kiezen hoef je zelf geen Excel-document of kasboek bij te houden met je inkomsten en uitgaven. De inkomsten worden uit je webshop geïmporteerd en uitgaven kun je handmatig invoeren. Ook wordt vaak een mogelijkheid geboden om bonnen in te scannen.

Aangifte omzetbelasting op basis van je boekhoudpakket

Voor een online boekhoudpakket betaal je vaak een vast bedrag per maand. Je kunt er vervolgens voor kiezen om het boekhoudpakket uit te breiden met verschillende modules. Een van deze modules is het uitdraaien van een volledige aangifte omzetbelasting voor je webshop. De combinatie van een online webshop en belasting betalen wordt zo heel eenvoudig. Je kunt de gegevens uit dit rapport direct invullen in de

online omgeving van de Belastingdienst. De kans op fouten is hierdoor minimaal en je hoeft geen dure accountant in te schakelen!

Mandy van den Broek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Je bent met succes ingeschreven voor de nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This